Комисията за защита на конкуренцията наложи санкция от 195 136 175

...
Комисията за защита на конкуренцията наложи санкция от 195 136 175
Коментари Харесай

КЗК глоби Лукойл със 195 милиона лева 

Комисията за защита на конкуренцията наложи глоба от 195 136 175 лв. на " Лукойл-България “ ЕООД и „ Лукойл Нефтохим Бургас “ АД.

Причината:

" Злоупотреба с господстващо състояние на пазара на предпазване на автомобилни горива посредством непредоставяне на достъп на вносители и производители на автомобилни горива в лични данъчни хранилища, ограничение на вноса по море посредством блокиране на данъчните хранилища, свързани с ПТ Росенец и ПТ Петрол – Варна, както и непредоставяне на достъп до нефтопродуктопроводите на групата за превозване на горива на други производители и вносители, което може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне ползите на потребителите като ограничи вноса на автомобилни горива в страната. "

Това оповестиха през днешния ден от регулатора. Информацията идва единствено няколко седмици откакто стана ясно, че се води ново следствие против компанията. По-рано тя бе санкционирана със 77 млн. лева заради сходни схеми и злоупотреби. 

Причина за осъществения разбор от Комисия за защита на конкуренцията показват като " икономическата значителност на горивата, заради директното им влияние във връзка с цените на стоките и услугите, предлагани на българския пазар ".

Най-накрая, става известно, от Комисията са видяли, че " Лукойл " на процедура е монополист на пазара на данъчните хранилища и транспортната инфраструктура, което лимитира вноса на горива в страната. 

" Комисията откри, че групата Лукойл има най-голямата складова и обвързвана с нея транспортна инфраструктура, което дружно с високия пазарен дял на пазара на предпазване на автомобилни горива, я прави господстващо дружество на  съответния пазар.

Въз основа на направения разбор на държанието на сдруженията се откри, че предприятията ползват цялостна тактика, състояща се от няколко антиконкурентни практики, които прилагани поредно и вкупом в интервал от над 5 години, слагат бариери пред вноса на горива, възпрепятствайки го напълно или правейки го стопански неефикасен.

Предвид това Комисията доближи до заключенията, че сдруженията от групата са направили корист с господстващо състояние посредством цялост от дейности, изразяващи се в непредоставяне на услуги по банкет и предпазване на горива в лични данъчни хранилища, ограничение на достъпа до данъчните хранилища, свързани с най-големите морски петролни терминали в страната и непредоставяне на достъп до нефтопродуктопроводите на групата за превозване на импортирани горива ", пишат от Комисията през днешния ден. 

И още - съгласно регулатора, прекосяването на автомобилни горива, които са по своето естество акцизни артикули през лични или наети данъчни хранилища, е наложително условие за всички участници на пазара, които правят произвеждане или внос/вътреобщностно придобиване (ВОП ) на горива на територията на страната.

" Това условие директно въздейства върху опциите за внос/ВОП в страната и лимитира до избрана степен навлизането на нови участници на  пазара, защото построяването на лични хранилища изисква големи вложения, а наемането на непознати вместимости е лимитирано заради обстоятелството, че най-големите потенциали в страната са благосъстоятелност на господстващото дружество, което лимитира достъпа до тях.

Разглежданите практики съставляват една обща тактика на групата за основаване на спънки пред вноса на горива в страната и се квалифицират като едно нарушаване, защото са ориентирани към еднакъв антиконкурентен резултат и се реализират трайно във времето ", се споделя още в разбора. 

Следва и резултатът, а точно, че тези дейности на сдруженията " лимитират конкуренцията още на първото равнище по веригата на реализация на нефтопродуктите – при първичната продажба на автомобилни горива от производството и импорт, което разрешава поддържането на лидерската позиция на група Лукойл в страната на идващите равнища – търговията на едро и дребно. "

" Създаването на бариери пред вноса на горива в страната е от естество да докара до пренасочване на търсенето към горива с локален генезис, т.е. тези на „ Лукойл Нефтохим Бургас “ АД. Това понижава избора на търговците на едро и надлежно се трансферира надолу по веригата на реализация на автомобилните горива и в последна сметка върху потребителите.

Поведението съставлява корист с владичество както по националното право, по този начин и според правото на Европейския съюз, защото ограничавайки вноса на територията на страната, може доста да повлияе върху модела на търговия сред страните членки ", споделя Регулаторът.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР